Jedna z najszybszych potraw świata. Od przygotowania spaghetti z sosem carbonara szybsze jest jedynie… podanie makaronu z pesto ze słoika 😉

Składniki (na 2 osoby):

  • 250-300 g makaronu spaghetti (w tym przepisie jest makaron brązowy – trafilata al bronzo, ale może być dowolny z pszenicy durum)
  • 100-150 g boczek surowy wędzony
  • jedna mała cebulka
  • łyżka oleju lub smalcu
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 2 żółtka
  • 30 g (czubata łyżka) drobno startego żółtego sera – najlepiej typu parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 gałązki natki świeżej pietruszki
  • Sól i pieprz

 

Sposób przyrządzania:

  • boczek kroimy na drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju lub smalcu. Olej jest służy do „uruchomienia” boczku. Później boczek sam odda swój tłuszcz. Jak już boczek się zarumieni dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę i razem wszystko dusimy. Pod koniec można dodać odrobinę wody, aby sos się nieco poddusił, a boczek zmiękł.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • do dużego kubka lub miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy 1 żółtko i drobno startego żółtego sera (od smaku sera w dużej mierze zależy smak sosu). Dodajemy rozgnieciony w prasce 1 ząbek czosnku oraz posiekaną (nie musi być drobno) pietruszki. Dodajemy sól i dużo świeżo mielonego pieprzu do smaku i dokładnie mieszamy
  • W możliwie dużym garnku gotujemy dużo wody na makaron, solimy ją do smaku i (nie dodajemy oliwy ani oleju). Wrzucamy makaron spaghetti (100% durum) rozdzielając go widelcem, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i przykrywamy pokrywką. Na dwie minuty przed planowanym czasem sprawdzamy twardość, powinien być twardszy, niż al-dente do jedzenia. Wylewamy wodę, makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do tego samego garnka, mieszamy, przykrywamy  i odstawiamy na 1-2 minuty. Na żadnym etapie nie przelewamy makaronu wodą!
    Nawet gdy makaron nieco przestygnie, będzie sprężysty i się nie poskleja!
  • do garnka, w którym gotował się makaron wrzucamy duszony boczek z cebulką oraz makaron i podgrzewamy (zwłaszcza, jeżeli makaron zdążył przestygnąć) dokładnie mieszając
  • przygotowujemy talerze i sadzamy gości, ponieważ ostatni etap trwa bardzo krótko: do makaronu z boczkiem wlewamy sos śmietanowy i bez przerwy mieszamy. Sos po minucie zacznie gęstnieć i należy go podgrzewać tylko tak długo, aby był gęsty. Jeżeli będzie na ogniu dłużej zrobi się z niego…  jajecznica!
  • Wykładamy na talerze i posypujemy natką z pietruszki! Smacznego!!!
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Azjatycka (chińska) marynata do wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka (i smażenie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Dla osób, które pragną cieszyć się radością tego sosu za każdym razem, kiedy przyjdzie ochota polecam zamrozić pokrojony w kostkę i podsmażony boczek w małym pojemniczku. Gdy przyjdzie przygotowanie potrawy, boczek natychmiast rozmrozi się na patelni.

 

Tu jeszcze jak Włoch to robi: