Gołąbki z pieczarkami to jarska (wegetariańska) wersja tego popularnego dania. A dla niektórych, obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Gołąbki te można przygotować zarówno z ryżem jak i kaszą gryczaną. Można je podać polane zarówno sosem pieczarkowym, jak i pomidorowym. Wege gołąbek? Same sprzeczności 🙂

 

Składniki:

  • 1 mała kapusta biała lub włoska,
  • 400g – 500g pieczarek,
  • 150g ryżu parabolied lub kaszy grycznej,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 łyżki oleju z wytłoczyn z oliwek (pomace olive) lub masła klarowanego do duszenia cebulki,
  • 2 łyżki oleju z wytłoczyn z oliwek (pomace olive) lub masła klarowanego do smażenia/duszenia pieczarek,
  • 2 łyżki oleju z wytłoczyn z oliwek (pomace olive) na dno garnka przed wyłożeniem liści,
  • 1-2 łyżki mąki do sosu,
  • 1 litr bulionu lub 1 litr wrzątku z dodaną 1 łyżką przyprawy wegeta,
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz.

 

Kilka wskazówek na początek:

Gołąbki wegetariańskie można przygotować zarówno z kapusty białej, jak i włoskiej.

Są bardzo smaczne z ryżem, ale niektórzy wolą wersję z kaszą gryczaną.

Zamiast ryżu paraboiled można użyć zwykłego białego, farsz wówczas będzie bardziej kleisty i zwarty.

W niniejszym przepisie jest sos pieczarkowy, ale równie dobrze można jej podać z sosem pomidorowym.

Modyfikując nieco przepis (czyli nie dodając jajka), można przepis doprowadzić do wersji odpowiedniej dla wegan.

Jeżeli danie nie musi być całkowicie jarskie, to zamiast bulionu można użyć rosołu drobiowego.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie liści kapusty polega na zagotowaniu (około 1/3 garnka) wody w bardzo dużym garnku tak, aby zmieściła się w nim cała główka kapusty i w miarę możliwości była przykryta. Przedtem, wykrawamy ostrym nożem stożkowe wgłębienie w miejscu głąba, a następnie mocno wbijamy widelec i obgotowujemy kapustę w garnku, co kilka minut nożem wyciągamy kilka liści – powinny swobodnie odchodzić od kapusty i być elastyczne. Robimy to tak długo, aż uzyskamy tyle liści, ile potrzeba. Przy podanej ilości składników potrzebujemy około 8 liści na gołąbki i około 5-6 liści do wyłożenia garnka. Do wyłożenia użyjemy liści brzydszych, rozerwanych lub za małych. Następnie dajemy im trochę przestygnąć i ścinamy ostrym nożem zgrubione części łodyg liści . Ta część przepisu jest najbardziej pracochłonna, potem wszystko już idzie szybko.
  2. Ryż gotujemy aż będzie „al dente”, czyli kilka minut krócej, niż na opakowaniu napisano. Podobnie w przypadku kaszy
  3. W tym samym czasie cebulkę drobno pokrojoną dusimy do miękkości,
    lazanki-wigilijne-przepis-cebulka
  4. Odkładamy 2 duże pieczarki na bok, a resztę szatkujemy drobno i wrzucamy na olej lub masło klarowane, solimy 1/2 łyżeczki soli i mieszając dusimy, aż cała woda odparuje i pieczarki zaczną się smażyć
  5. Cebulkę, pieczarki, ryż, jajko mieszamy razem, solimy 1/2 łyżeczki soli i świeżo mielonym pieprzem

  6. Farsz nakładamy do liści kapusty (około 2 łyżki) i zawijamy tak samo, jak krokiety, czyli dolną częścią liścia przykrywamy farsz, zawijamy boki do środka i zawijamy do końca

  7. Na dno garnka wlewamy 1-2 łyżki oleju lub oliwy i wykładamy na dno gorsze lub małe liście, a następnie staramy się zmieścić wszystkie gołąbki na 1 warstwie. Jeżeli miałaby wyjść druga warstwa, wówczas musimy wziąć inny garnek, mniejszy, w którym ułożymy 2 warstwy. Generalnie chodzi o to, aby płynu, w którym gotujemy gołąbki było jak najmniej.
  8. Na wierzch wrzucamy pokrojone w dużą kostkę 2 pieczarki, i zalewamy bulionem (lub wrzątkiem z 1 łyżką przyprawy typu wegeta)
  9. Na wierzch kładziemy talerz lub miseczkę tak, aby gołąbki pozostały zwarte i nie wypływały
  10. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 40-60 minut, w zależności od twardości kapusty. Odlewamy płyn i wrzucamy pieczarki
  11. Blendujemy, zagotowujemy i zagęszczamy: w małym kubku rozpuszczamy 1 łyżkę mąki 1 1/3 wody i dodajemy stopniowo do gotującego sosu, dostosowując jego gęstość do oczekiwanej konsystencji. Dodajemy świeżo mielony pieprz, ewentualnie solimy.
  12. Gołąbki podajemy gorące, polane sosem.