Japońska zupa miso – wersja ekspresowa (2 porcje)

Nie ma jak… umami. Japońska kuchnia jest bliższa kuchni polskiej niż się wielu wydaje. Składniki na zupę miso można bez trudu kupić w każdym sklepie z żywnością orientalną. Zaletą tego przepisu jest jego niezwykła szybkość wykonania – około 10 minut od pomysłu do podania.

Składniki:

  • 150g polędwicy z indyka, ewentualnie piersi z kurczaka,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 łyżki oleju ryżowego lub ewentualnie rzepakowego do podsmażenia,
  • 170 g mieszanki chińskiej – warzywa mrożone (jak ma być szybko),
  • łyżka suszonych glonów wakame lub kombu,
  • 1 bulion rybny Dashi Bonito,
  • 1-1,5 łyżki pasta miso,
  • 200 g makaronu ryżowego cienkiego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie),
  • 1 jajko (opcjonalnie),
  • szczypiorek (opcjonalnie),
  • 100g tofu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Zupę najlepiej przygotować w woku, ale można ją przygotować w jednym garnku 2 litry, kolejno dodając składniki. Warto wykorzystać garnek z powłoką nieprzywieralną.

Makaron ryżowy należy zalać wrzątkiem i poczekać około 4-5 minut. Można to zrobić w dowolnym momencie poniższego przepisu.

Smażenie na początku trwa bardzo szybko, dlatego należy pokroić polędwicę i cebulę wcześniej, a także naszykować warzywa.

  1. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju ryżowego, podgrzewamy mocno, dodajemy drobno pokrojoną (i wysuszoną ręcznikiem papierowym) polędwicę z indyka. Obracamy drewnianą łyżką przez około 30-40 sekund. Indyk z zewnątrz powinien być ścięty.
  2. Dodajemy kolejne 2 łyżki oleju, chwilę podgrzewamy i grubo pokrojoną cebulę i smażymy obracając energicznie kolejne 30-40 sekund.zupa-miso-smazenie-indyka
  3. Zmniejszamy ogień i wrzucamy mrożonkę chińską – dwie garści. Aż odparuje wodę i warzywa zmiękną.zupa-miso-dodawanie-warzyw
  4. Zalewamy wszystko około 1 litrem gotującej wody, następnie wrzucamy glony.zupa-miso-suszone-glony-wakame
  5. Po około 2-3 minutach dodajemy bulion Dashi Bonito, (jeżeli nie mamy, nie szkodzi) i zagotowujemy. zupa-miso-bulion-dashi-bonito
  6. Dodajemy 1-1,5 łyżki pasty miso, mieszamy dokładnie. zupa-miso-pasta-miso
  7. Opcjonalnie: jeżeli lubimy bardziej gęstą zupę, to w 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, łączymy z zupą i zagotowujemy. zupa-miso-maka-ziemniaczana
  8. Opcjonalnie: jeżeli lubimy jajko w zupie (tak, tak, jest świetne i lekko ją zagęszcza), to do kubeczka lub szklanki wbijamy całe jajko, roztrzepujemy, dodajemy do zupy i gotujemy mieszając około 2 minuty. zupa-miso-jajko
  9. Na koniec można wkroić jakąś zieleninę, oryginalnie powinny to być glony, ale możemy wykorzystać szczypiorek. zupa-miso-mrozony-szczypiorek
  10. Podajemy w miseczce z makaronem i z tofu pokrojonym w kostkę (opcjonalnie). zupa-miso-porcja-makaron-tofuzupa-miso-nalana-z-tofu

 

Wariant wegetariański nie zawiera indyka i/lub bulionu Dashi Bonito.

Dla fanów piątego smaku – zupa miso to kwintesencja umami; jest w oszałamiających ilościach w glonach, w tuńczyku Bonito, w paście miso, wreszcie w podsmażonym indyku z cebulką. Odjazd!

japonska-zupa-miso-przepis zupa-miso-przepis japonska-zupa-miso-przepis-zoom

← Poprzedni wpis

Następny wpis →

1 Comment

  1. Jadłam kiedyś podobną zupę w typowo Japońskiej restauracji i bardzo mi smakowała. Właściwie to nie miałam pojęcia, że tak szybko można zrobić taką typowo japońską potrawę. Na pewno wypróbuję, na czasie zrobię dzięki za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.