Pizza rzymska na cienkim cieście z szynką parmeńską i rukolą (3 szt.)

Takiej pizzy nie podaje się zwykle w polskich pizzeriach. To nie jest zapiekanka. Prawdziwa rzymska pizza jest bardzo cienka, ma tylko kilka składników i wypieka się ją kilka minut. Urywa 4 litery. Jak ją raz zjesz, już nigdy nie zasmakuje Ci inna.

 

Składniki na ciasto:

  • 450 mąki włoskiej typ 00 (ewentualnie tortowej) lub 400 g mąki plus 50 g semoliny
  • 275 ml ciepłej wody (z kranu jak do mycia rąk),
  • 18 g drożdży (świeżych) lub 5 g suszonych
  • 2 łyżki (12 ml) oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka cukru

Ilość składników w zależności od ilości sztuk pizzy:

Ilość sztuk pizzy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
mąka (g) 150 300 450 600 750 900 1050 1200 1350 1500
lub mąka plus semolina 133+16 266+33 400+50 533+66 666+82 799+98 932+114 1065+130 1198+146 1331+162
woda (ml) 90 185 275 365 460 550 640 730 825 915
drożdże świeże (g) 6 12 18 24 30 36 42 48 54 60
lub suszone (g) 1,5 3,5 5 6,5 8,5 10 11,7 13,5 15 17
sól (g) 2,9 5,7 8,6 11,4 14,3 17,1 20,0 22,9 25,7 28,6
oliwa z oliwek (ml) 4 8 12 16 20 24 28 32 36 40
Masa gotowego ciasta  250 500 750 1000 1250 1500 1750 2000 2250 2500

 

Ciasto na jedną pizzę, to 250 g.

 

Składniki na sos i pizzę Margerita: 

Jeżeli robimy większą ilość pizz, należy zwiększyć ilość sosu, zwykle 1 pizza = 1 puszka sosu.

  • 3 puszki pomidorów krojonych w sosie,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • 2 średnie cebule,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki łagodnej,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej,

oraz:

  • 125 g sera mozzarella w kostce,
  • kilka szczypt suszonego oregano.

 

Składniki na 1 pizze Parma:

  • 100 gram oliwek pokrojonych w poprzek na 3 części
  • 75 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej pokrojonej w paski
  • 1/2 średniej cebuli pokrojonej w pióra

 

Składniki na 1 pizzę Cztery sery (quattro formaggi):

  • 75 g sera mozzarella
  • 75 g sera cheddar
  • 75 g ementaler
  • 75 g sera gorgonzolla (lub innego sera niebieskiej pleśni)

Zdjęcia poniżej

 

Składniki na 1 pizzę Pepperoni:

  • 16 plasterków salami pepperoni
  • 3 papryczki pepperoni lub kilkanaście plasterków papryki jalapeño
  • 80 g czarnych oliwek
  • podsmażone pieczarki (opcjonalnie)
  • 1/2 średniej cebuli
  • świeża kolendra

Zdjęcia poniżej

 

Sposób przyrządzania:

Aby pizza była przygotowana na czas, należy zacząć od przygotowania sosu, ponieważ na odparowanie nadmiaru wody oraz jego podduszenie potrzeba około od 45 minut do 2 godzin.

Sos:

  • Do głębokiego garnka (ok.2,5 l) wrzucamy zawartość trzech puszek pomidorów i gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aby odparować wodę i aby sos zrobił się bardzo gęsty

sos_do_pizzy_odparowywanie

  • co jakiś czas smakujemy , jeżeli sos jest za kwaśny (zależy to od rodzaju pomidorów), dosładzamy łyżeczką lub dwiema cukru lub dodajemy masło – Włosi właśnie w ten sposób regulują słodkość sosu
  •  na małej patelni szklimy cebulkę (bardzo drobno pokrojoną) na oliwie z oliwek
  • kiedy cebulka jest gotowa dodajemy do niej 2 czubate łyżeczki papryki mielonej łagodnej i 1 czubatą łyżeczkę papryki mielonej ostrej. Tu ustalana jest „ostrość” pizzy. 2-1 to wariant tradycyjny, lekko pikantny. Jeżeli pizza ma być łagodna – stosujemy 3 łyżeczki papryki łagodnej, jeśli bardzo ostra 2 łyżeczki papryki ostrej. Dodajemy paprykę do cebulki, smażymy na większym ogniu i dodajemy do pomidorów.

sos_do_pizzy_cebulka_z_papryka

  • mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze kilka minut razem.
  • sos dobrze jest nieco wystudzić przed dalszym wykorzystaniem.

 

CIASTO:

Warto wiedzieć, że drożdże uwielbiają temperaturę wody 37 stopni i w takiej się uaktywniają (jak włożymy palec do wody o tej temperaturze, to nie czujemy różnicy temperatur). Minimalna temperatura do wzrostu wynosi 25 stopni, warto zatem zadbać, aby otoczenie w którym pracujemy z drożdżami miało taką temperaturę (koło piecyka, lub uruchomionej kuchenki). A stara prawda o idealnym cieście drożdżowym mówi, że aby ciasto było właściwie wyrobione, należy je zagnieść 1000 razy.

  • zaczyn: 1/3 ciepłej (nie gorącej) wody mieszamy w szklance z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżeczką cukru
  • do dużej miski (plastikowej lub podgrzanej szklanej lub metalowej) wsypujemy całą mąkę i sól (i semolinę, jeśli posiadamy) i robimy w środku wyraźne zagłębienie. Wlewamy do niego bardzo delikatnie zaczyn drożdżowy i czekamy 10-15 minut
  • do pozostałej wody dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy dobrze i wlewamy połowę do mąki
  • zaczynamy mieszać najpierw dużą drewnianą łyżką, a kiedy składniki się zbrylą zaczynamy wyrabiać, dodając stopniowo wodę. Ze względu na chłonność mąki, ilość wody może okazać się za nieco za duża lub za mała.
  • jeżeli posiadamy maszynę do zagniatania ciasta, sprawa jest prosta, wykorzystujemy niski bieg i nieśpiesznie pozwalamy maszynie zagniatać
  • ciasto jest gotowe, kiedy:
    • będzie się odklejać od ścianek i utworzy jednolitą kulę, o aksamitnej naturze skórki,
    • ciasto podniesione do góry w powietrzu powinno bardzo wolno spływać. Jeżeli nie spływa wcale, należy dodać kilka łyżek wody i wyrobić. Jeżeli spływa szybko, należy dodać 1-2 łyżki mąki i wyrobić ponownie,
  • po wyrobieniu ciasto dzielimy na części po 250g każda i formujemy kulki,
  • każdą kulkę smarujemy oliwą z oliwek i  odkładamy do wyrośnięcia do dużej miski, w ciepłym otoczeniu
  • ciasto powinno powiększyć swoją objętość dwukrotnie po około 15-20 minutach

pizza_rzymska_ciasto_kulki

  • po wyrośnięciu kulkę wyciągamy ostrożnie i więcej jej nie zagniatamy
  • delikatnie spłaszczamy kulę i zaczynamy rozciągać i rozgniatać, formując okrągły placek, starając się aby grubość była jednakowa na całej powierzchni. Używanie wałka jest niepolecane, chodzi o to, aby nie wycisnąć powietrza z wnętrza ciasta,
  • mąka będzie pomocna, aby ciasto nie przyklejało się do stołu czy stolnicy

pizza_rzymska_ciasto_placek.

  • placek przenosimy na deseczkę obsypaną mąką
  • ciasto smarujemy delikatnie oliwą z oliwek
  • ciasto smarujemy obficie sosem

pizza_rzymska_ciasto_placek.

  • posypujemy startym serem mozzarella

pizza_rzymska_ciasto_sos_ser.

  • nakładamy pokrojoną szynkę

pizza_rzymska_szynka_szwarcwaldzka

  • dokładamy pokrojone na 3 części zielone oliwki, cebulę pokrojoną w pióra i posypujemy suszonym oregano

pizza_rzymska_szynka_oliwki_cebula

 

  • pizza idzie do piekarnika, nagrzanego do maksimum na kamienie

pizza_rzymska_w_piecu_kamienie

  • po około 5 minutach sprawdzamy, czy spód pizzy jest lekko brązowy, wyciągamy pizzę i od razu posypujemy liśćmi rukoli

pizza_rzymska_rukola

  • kroimy na 8 kawałków

pizza_rzymska_kawalek

  • pycha!

pizza_rzymska_kawalek_zoom

 

Quatro formagii czyli 4 sery

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pepperoni!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Nadesłany przez szefów: Kalinka&Marcin – pyszne zdjęcie!

5fb5c9c0c4350

 

← Poprzedni wpis

Następny wpis →

1 Comment

  1. http://zapodaj.net/5fb5c9c0c4350.jpg.html
    Próbowaliśmy – niezwykle smaczne! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.