Wariant bułki „pękniętej” na drożdżach. Przepis bardzo łatwy, więc można zacząć swoją piekarską przygodę od tych bułek. Zawsze wychodzi i zamyka się w godzinie pracy.

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 180 ml ciepłej wody
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od włączenia piekarnika i ustawienia temperatury na 200 stopni. Jeśli dysponujemy kamieniami do pieczenia pizzy – wkładamy też kamienie. Temperatura idealna dla drożdży to 37 stopni, a otoczenia, misek, co najmniej 25 stopni. Dobrze zatem przygotowywać ciasto w ciepłej atmosferze.

Z połowy wody, pokruszonych drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn, który delikatnie wlewamy do dołka w przesianej wcześniej mące. Po 10-15 minutach dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy (ręcznie w misce łyżką lub robotem planetarnym). Zagniecione ciasto powinno trochę podrosnąć przez około 10-15 minut, następnie znowu zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części, formujemy bułki następnie tępą częścią noża dociskamy „przedziałek” prawie do blatu. Pozwalamy im jeszcze 10 minut dorosnąć.

Przed pieczeniem pryskamy wnętrze piekarnika wodą lub wkładamy do piekarnika żaroodporne naczynie z 250 ml wrzątku.

Pieczemy bez termoobiegu około 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy stan upieczenia, w tym celu stukamy od spodu w bułkę – głuchy dźwięk oznacza, że bułki są gotowe, można ciut dłużej potrzymać w celu zarumienienia skórki. Studzimy na kratce.

Gotowe!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA