To danie to absolutna legenda w naszej rodzinie, jedzone od pokoleń. Jest tak proste, że zmieści się w jednym zdaniu „usmażyć makaron, wbić jajko i zamieszać”. Nauczyłem się go mając 7 lat i do dzisiaj chętnie zajadam. Poniżej instrukcja jak zrobić idealne.

Danie to najczęściej powstaje z makaronu, który pozostał po obiedzie, więc trudno ustalić właściwą ilość, ale załóżmy, że ma być to obiad dla 2-3 osób:

Składniki:

  • 400-500 g makaronu (jakiego – patrz opis poniżej)
  • 1-2 łyżki tłuszczu do smażenia (jakiego patrz poniżej)
  • 2-3 jajka (jakie? Kurze.)
  • sól, pieprz
  • pół średniej cebuli (opcjonalnie)
  • ogórek konserwowy jako dodatek (opcjonalnie)

Makaron. Najlepszy makaron, to (z pszenicy durum) średnie muszelki, świderki i półksiężyce. Dobre będą również małe muszelki. Średnio ale, również sprawdzi się makaron spaghetti pocięty na krótkie odcinki. Najmniej nadają się makarony płaskie typu wstążki, czy łazanki, a prawie zupełnie nie nadaje się makaron tzw. rosołowy, jajeczny.

Ugotowany makaron nie powinien być mokry (po ugotowaniu, należy go odparować lub dobrze odsączyć). Najlepszy jest makaron, który spędził noc w lodówce.

Tłuszcz do smażenia. Danie smakuje najlepiej smażone na… margarynie palma. Tak wiem, niezdrowo itd., ale to jest blog kulinarny, a nie dietetyczny 🙂  Po prostu na margarynie smakuje najlepiej. Równie smacznym tłuszczem będzie masło klarowane lub ewentualnie zwykłe masło. Najmniej nadają się oleje, a zupełnie nie nadaje się smalec.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy dobrze 1-2 łyżki tłuszczu i wrzucamy makaron. Całość dość obficie solimy i mieszamy. Jeżeli dno patelni jest suche, należy dodać jeszcze trochę tłuszczu tak, aby było go widać na dnie patelni.
  2. Smażymy na małym ogniu kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Jednak nie za często, aby na makaronie wytworzyła się delikatna brązowa skórka – skarmelizowanie. Jeśli podczas smażenia będzie za mało tłuszczu, to na makaronie pojawią się małe czarne kropki – to przypalenie i psuje smak.
  3. Kroimy bardzo drobno cebulkę, solimy ją, odgarniamy makaron na bok i w wolnym miejscu patelni podsmażamy  ja chwilę (2-3 minuty), po czym mieszamy razem z makaronem i smażymy jeszcze wszystko kilka minut mieszając co jakiś czas. Całość można delikatnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
  4. Wyłączamy ogień pod patelnią i od razu wbijamy do niej 2-3 jajka. Wbite jajka solimy i zaczynamy wszystko delikatnie mieszać, tak aby jajko otaczało każdy makaron i zaczęło się ścinać. Temperatura na patelni powinna wystarczyć, aby jajka miały konsystencję luźnej jajecznicy.
  5. Podajemy z pokrojonym ogórkiem konserwowym, albo innym dodatkiem na bazie zalewy octowej (papryka, grzybki).