Magia zmykania ciepłej pory roku w słoikach, to między innymi przygotowywanie własnych przetworów. W sezonie, owoce uzyskują pełnię smaku oraz niską cenę, zatem można przygotować własne dżemy i tym samym skutecznie wyeliminować kupne dżemy, zwykle „wzbogacane” różnymi „e”.

Składniki:

  • 3 kg truskawek, umytych bez szypułek,
  • 1 słoik jagód,
  • 0,75 kg cukru,
  • 3 opakowania żelfix’u 3:1 (z naturalną pektyną).

Sposób przygotowania:

  • umyte truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wielkiego garnka (5-7 l), doprowadzamy do zagotowania,
  • dodajemy umyte jagody w całości,
  • od czasu gotowania zależy jak duże kawałki truskawek pozostaną w dżemie, ponieważ z każdą minutą gotowania część truskawek rozpuszcza się, stając się sokiem, proponuję około 20-25 minut,
  • dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, aż cukier całkowicie się rozpuści,
  • dodajemy 3 opakowania żelfixu, mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia,
  • wlewamy płynny dżem do umytych słoików
  • od razu zamykamy szczelnie słoiki i odwracamy na 5 minut do góry dnem (najlepiej na okapniku zlewu na ściereczce, gdyby któryś ze słoików „puścił”)

dzem-domowy-truskawkowo-jagodowyOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pyszny i zdrowy!

 

dzem-domowy-truskawkowo-jagodowy

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Indyjskie curry z mielonej wołowiny z ryżem (4 osoby)