Długa bułka (weka lub baton) – pszenna (2 szt.)


Przepis na wekę na drożdżach. Ten typ pieczywa ma chyba najwięcej regionalnych nazw (chyba kilkanaście), a najpopularniejsze to weka (Małopolska), jak i baton (Kujawy), bułka kielecka, bułka wrocławska. Jako dzieci, w latach ’80 mówiliśmy po prostu długa bułka.

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej  tortowej (typ 450, ewentualnie 500 lub 550),
  • 150 g mąki krupczatki,
  • 125 ml wody,
  • 260 ml mleka,
  • 28 g świeżych drożdży,
  • 1 czubata łyżka cukru (16 g)
  • 1 czubata łyżeczki soli (10g)
  • 1 łyżka (około 15g) masła klarowanego lub ewentualnie 15 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 białko jajka (opcjonalnie)

Im więcej mleka, tym bardziej „bułkowy” charakter weki, można zastosować inną proporcję, pół na pół (mleko/woda).

Można wykorzystać tylko mąkę tortową, bez mąki krupczatki. Natomiast mąki powyżej typu 550 spowodują, że zamiast bułki uzyskamy….. chleb.

Z podanych składników wychodzą dwie bardzo weki.

Temperatura pracy z drożdżami to 37 stopni, a otoczenia, misek, co najmniej 25 stopni. Dobrze zatem przygotowywać ciasto w ciepłej atmosferze.

Proporcje na 3 weki to: 750 g mąki pszennej, 225 g krupczatki, 185 ml wody, 390 ml mleka, 25 g masła, 42g drożdży, 24 g cukru, 16 g soli

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski miksera wsypujemy mąki oraz – gdzieś z boku mąki – sól. W środku robimy duże wgłębienie.
  2. Mieszamy wodę, mleko i masło (lub olej) i podgrzewamy np. w kuchence mikrofalowej do temperatury około 40 stopni (jeśli mleko było z lodówki, to około 1,5 minuty na 600W)
  3. Odlewamy do kubeczka około 150 ml tego płynu, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i „podbieramy” z naszej miski 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie kwyrlołkiem* i wlewamy całość w nasz otwór w mące (* kwyrlołek, turlejek czy mątewka, to różne regionalne nazwy na taki drewniany przyrząd do mieszania mąki z płynami 😉
  4. Czekamy około 10 minut aż zaczyn wystartuje.
  5. Zaczynamy wyrabianie, stopniowo dodając resztę płynu. Najlepiej mikserem planetarnym, około 10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy stopniowo, po 1 łyżeczce mąki.
  6. Przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i czekamy 25-30 minut.
  7. Włączamy piekarnik na temperaturę 220 stopni.
  8. Znowu wyrabiamy ciasto i formujemy dwa podłużne batony o średnicy nadgarstka (po około 545g każdy). Wykładamy je na blachę z papierem do pieczenia i przykrywamy dwoma suchymi ściereczkami do naczyń i czekamy około 30-40 minut, aż ciasto wyrośnie pięknie – co najmniej dwukrotnie.
  9. Smarujemy pędzelkiem bułkę rozbełtanym białkiem, a następnie robimy na bułce podłużne nacięcia (najlepiej karbowanym nożem do pieczywa lub bardzo ostrym nożem).
  10. Na dno piekarnika wstawiamy małe naczynie żaroodporne (lub np. małą blachę ) z około 100-150 ml wrzącej wody.
  11. Wstawiamy blachę z bułkami do piekarnika.
  12. Spryskujemy szybko wnętrze piekarnika wodą (takim spryskiwaczem jak do prasowania) i pieczemy 10 minut w 220 stopniach, bez termoobiegu.
  13. Następnie otwieramy na chwilę piekarnik, wypuszczamy wilgoć, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni pieczemy kolejne 25 minut (można w trakcie – po około 15 minutach – usunąć papier do pieczenia)
  14. Teraz czas na chrupiącą skórkę – na koniec włączamy termoobieg, spryskujemy obficie bułki wodą i około 5-10 minut podpiekamy bułkę z kilku stron, co jakiś czas obracając ją na plecki.
  15. Dobrze upieczone pieczywo wydaje głuchy dźwięk, kiedy postukać od spodu. Wyciągamy, stukamy, na koniec jeszcze raz spryskujemy wodą i studzimy na kratce około godziny. Teraz można zjeść, albo zamrozić.
  16. Przechowywać to pieczywo należy w lnianym worku – zachowa świeżość do 3 dni. Podsuszone można wysuszyć (np. na na kotlety mielone).

weka-baton-dluga-bulka-pszenna

Bardzo smaczne!

weka-baton-dluga-bulka-pszenna-przepis-zoom


← Poprzedni wpis

Następny wpis →

4 komentarze

  1. Agnieszka

    Weka wyszła wspaniała, pyszna, piekłam dodając 400 ml mleka
    Zapach w całym domu, a dzieci w siódmym niebie. Dodałabym zdjęcie, ale nie widzę takiej możliwości.

  2. Chlebek pyszny wyszły 2 duże bochenki

  3. a co robimy z mlekiem ?
    jest w składnikach a w przepisie niema

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.