Składniki:

  • Mielone mięso wołowe 1/2 kg
  • Wino czerwone
  • Cebula i czosnek
  • 2 puszki pomidorów smażonych Tropico (Alma)
  • Sól, cukier, bazylia świeża, zioła prowansalskie
  • 2 mozzarelle
  • Ser żółty starty
  • Parmezan
  • Płatki lasagne (najlepiej świeże – Alma)

Sos beszamelowy:

  • 1/4 masła
  • Mleko tłuste
  • Śmietana tłusta
  • Sól i gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:
Mielone mięso – wołowe 1/2 kg – podsmażać bez soli (- bo wołowina stwardnieje) i dodać wino.
Na oddzielnej patelni drobino posiekana cebula i przeciśnięty czosnek – posolone – żeby puściły sok.
Łączmy.
2 puszki pomidorów Tropico (smażone) dodajemy.
Słodzimy i pieprzymy. Smażymy na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i zioła prowansalskie.
Solimy do smaku.

Sos beszamelowy:
Rondelek
1/4 masła – rozpuszczamy.
Mąka 2 łyżki i
mleko tłuste lub śmietana 18 lub 30 procent – wlewamy około szklanki
Sól
Gałka muszkatołowa pół łyżeczki
Cały czas mieszamy drewnianą łyżką!

Piekarnik na 180 stopni włączyć.
Na grubej tarce ścieramy 2 mozarelle
Dodajemy tarty ser,  mieszamy sery –  jest tego na cały talerz głęboki.

Na spód naczynia żaroodpornego dajemy trochę mięsa i przykrywamy płatkiem lasagne. Najlepiej świeżym.
Następnie porcja mięsa i znów płatek lasagne.
Teraz sos beszamelowy i starte sery.
Przykrywamy płatkami lasagne.
Kolejne piętro to mięso.
Znów płatki lasagne i sos beszamelowy. Na samym szczycie dużo sera. I parmezan.
I na 45 do piekarnika.

Smacznego!