Starannie wysuszone jesienią grzyby czekają na swój moment, czyli wigilijną zupę grzybową. Jej zapach jest jednym z najbardziej charakterystycznych świątecznych zapachów. Grzybowa, to tradycyjna polska świąteczna zupa, podawana z łazankami lub makaronem.

Jeżeli planujemy przygotować również farsz do wigilijnych uszek, to do poniższego przepisu można wykorzystać więcej grzybów, a mniejszą ich ilość zblendować w zupie.

Składniki:

  • 100-120 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków),
  • ok. 2 litry wody,
  • warzywa: 1 marchewka, 1 pietruszka korzeń, 1 gałązka natki pietruszki,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz (świeżo mielony),
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia,
  • makaron łazanki, wstążki lub nitki rosołowe.

 

Sposób przygotowania:

  1. Na 1 dzień przed gotowaniem suszone grzyby starannie opłukujemy pod bieżącą wodą, zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc.
  2. Lekko solimy i zagotowujemy je w tej samej wodzie, razem z marchewką i pietruszką gotujemy na wolnym ogniu około 40-60 minut, aż kapelusze grzybów będą miękkie.
  3. Przelewamy wywar do nowego garnka przez drobne sitko, na sitku grzyby rozdzielamy – kapelusze odkładamy, a nogi z powrotem wrzucamy do wywaru. Marchewkę i pietruszkę można wyrzucić (lub zjeść).
  4. Na maśle klarowanym dusimy cebulkę – bardzo drobno pokrojoną i lekko posoloną, na bardzo małym ogniu około 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (około 5 minut). Kiedy zasmażka jest gotowa, przelewamy ją do wywaru.
  5. Blendujemy wywar razem z nogami grzybów i zasmażką, następnie zagotowujemy i doprawiamy, solą, pieprzem i cukrem. Na tym etapie można zupę zabielić lekko śmietaną.
  6. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  7. Zalewamy makaron zupą a pozostałe kapelusze kroimy na kawałki i razem z natką pietruszki wykładamy na makaron.