Krokiety z mięsem wołowym, klasyk polskiej kuchni. Doskonałe z barszczykiem zarówno jako gorąca przystawka, jak i osobne, treściwe danie obiadowe.

krokiety-z-miesem-wolowym-przepis

Składniki na naleśniki

  • 1 szklanka mąki 500,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju.

Składniki na farsz:

Składniki na farsz najczęściej pochodzą z gotowania rosołu wołowego:

  • 1/2 kg mięsa wołowego (goleń, rozbratel, pręga itp.)
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 pora,
  • kawałek selera,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego.

A ponadto:

  • 2 małe cebule,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia,
  • 2-3 jajka,
  • ok. 1 litr oleju rzepakowego,
  • 0,5 kg bułki tartej,
  • opcjonalnie kasza manna,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz świeżo mielony.

Sposób przygotowania. Naleśniki:

Naleśniki można wysmażyć z własnego przepisu lub skorzystać z poniższego:

  1. Miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno mieć konsystencje rzadkiej śmietany. Jeżeli jest za gęste, dodajemy wody, jeśli za rzadkie – mąki.
  2. Zaleca się, aby ciasto na naleśniki odstało jakieś 30-40 minut przed smażeniem.
  3. Rozgrzewamy patelnię, przed pierwszym naleśnikiem smarujemy ją ręcznikiem papierowym olejem. Następnie nalewamy 2/3 dużej chochli na środek i rozlewamy na boki do krawędzi patelni.
  4. Po około 1 minucie obracamy naleśnik szpatułką lub widelcem na drugą stronę i smażymy jeszcze około minuty. Naleśniki do krokietów nie muszą być dobrze wysmażone, bo jeszcze je czeka późniejsze smażenie .
  5. Odkładamy naleśniki do wystygnięcia na obrócony duży talerz, jeden na drugim. Naleśniki ostygnięte mają elastyczne ciasto, łatwe do obróbki.
  6. Z podaje ilości składników powinno wyjść około 6-7 naleśników.

krokiety-z-miesem-przepis-nalesniki

Sposób przygotowania. Farsz.

Jest to klasyczny farsz na bazie gotowanego mięsa wołowego, przepuszczonego przez maszynkę:

  1. Mięso czyścimy, opłukujemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka, zagotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy łyżeczkę soli.
  2. Wkładamy obrane warzywa w całości do gotującego się mięsa, dokładamy liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Gotujemy w szybkowarze około 50 minut, lub na bardzo wolnym ogniu przykryte, w garnku około 2-2,5h aż mięso będzie bardzo miękkie. W tym drugi przypadku warzywa należy dołożyć po około godzinie gotowania.
  4. W międzyczasie kroimy cebulki bardzo drobno i dusimy na bardzo wolnym ogniu z masłem przez około 30 minut, można lekko je posolić, aby cebulka była słodsza (sic!) All rights reserved. © Przepisane.pl
  5. Po ugotowaniu rosołu wyciągamy mięso, odcinamy powięzi i nadmiar tłustych fragmentów z mięsa, i razem z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Warto odczekać wcześniej chwilę, aby składniki wystygły. krokiety-z-miesem-przepis-skladniki-na-farsz
  6. Powstałą masę dokładnie mieszamy, solimy około pół łyżeczki soli, dodajemy słuszną ilość świeżo mielonego pieprzu i oceniamy gęstość. Jeśli farsz jest zbyt wodnisty – dodajemy łyżkę, dwie lub trzy bułki tartej lub kaszy mannej. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodajemy jajko. Jest to też metoda w gastronomii, aby magicznie powiększyć ilość farszu – można nawet dodać dwa jajka, i bułki tartej i kaszy mannej, ale nie polecam tego rozwiązania.
  7. Gotowy farsz powinien być smaczny, taki jak do pierogów z mięsem. Cudów już nie będzie: taki farsz właśnie znajdzie się w krokiecie.

krokiety-z-miesem-przepis-farsz

Sposób przygotowania. Krokiety.

Sposób zawijania krokietów został podpatrzony u Bogumiła Janasa tutaj i uważam, że jest to najlepszy sposób dla fanów jedzenia krokietów ze względu na ilość mięsa. Jeżeli ktoś lubi więcej ciasta, wówczas wybierze zawijanie krokietów klasyczne.

  • układamy naleśniki na stole krokiety-z-miesem-przepis-nalesnik
  • robimy wałek mięsa w ilości 80-120 g / naleśnik (można zważyć wcześniej farsz i podzielić go na równe porcje tak, aby nie została końcówka). Ja daję około 100 g farszu na jeden naleśnik

krokiety-z-miesem-przepis-ukladanie-miesa-jedna-sztuka krokiety-z-miesem-przepis-ukladanie-miesa

 

  • zawijamy naleśnik i… przecinamy go na pół

krokiety-z-miesem-przepis-zawiniety krokiety-z-miesem-przepis-przekrojone

  • teraz panierka, klasyczna jak do schabowego, czyli jajko i bułka tarta. Obtaczamy każdy krokiet w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej

krokiety-z-miesem-przepis-przygotowane-do-panierki krokiety-z-miesem-przepis-panierka

  • smażymy około 2 minuty w głębokim oleju (temp. ok. 165 st.), tak aby skórka była brązowa.

krokiety-z-miesem-przepis-smazenie-w-glebokim-oleju

krokiety-z-miesem-wolowym-przepis-12-sztuk

Jeżeli chcemy krokiety zamrozić, nie warto ich smażyć z panierką, tylko zawinięte z mięsem naleśniki zamrozić, a panierkę i smażenie wykonać po rozmrożeniu – tuż przed podaniem.

Pycha. Polecam.