Test koncentratów barszczy czerwonych (Rolnik, Kowalewski, Krakowski Kredens, Krakus, Luniak)

Do niniejszego wpisu i porównania koncentratów barszczy (baszczów) czerwonych, nakłonił mnie okres przedświąteczny i konieczność wyboru „tego jedynego”, najlepszego. Aktualizacja 2016! Nowy lider!

———————- edit grudzień 2016 ———————————————

Podczas zeszłorocznego „testu” na rynku były właściwie tylko 4 koncentraty. Podczas tegorocznych  poszukiwań okazało się, że pojawił się na rynku nowy gracz, który moim zdaniem mocno namieszał w czołówce. Jest to „Koncentrat barszczu <Luniak>”, produkowany przez Polską Strzechę.p8720810Jest nieco subtelniejszy w smaku od Krakusa i Kredensu, więc trudniej przesadzić z jego dozowaniem, polecam 100-150 ml na 2 litry barszczu.

test-koncentratow-barszcz-czerwony-rolnik-krakus-kowalewski-kredens-luniak

——————————————————————————————–

Zdaję sobie sprawę z tego, że większość smakoszy do wigilijnego barszczu żadnego zakwasu barszczu nie dodaje (tylko przygotowuje samodzielnie), ale zakładam, że rola koncentratu będzie wówczas tylko wspomagająca, a nie wiodąca.

Testy testami, a w międzyczasie przepis na barszcz.

No i najważniejsze, ten „test” jest skrajnie subiektywny, nie ma specjalnych podstaw merytorycznych i… jest tylko zabawą w porównanie smaków czterech popularnych koncentratów. Nie ma charakteru sponsorowanego, czy promującego cokolwiek. No… zaczynamy.

test-koncentratow-barszcz-czerwony-rolnik-krakus-kowalewski-kredens

Do konkursu stanęły 4 (po aktualizacji 5) koncentraty (kolejność przypadkowa):

  1. Rolnik – barszczyk czerwony – koncentrat
    1. pojemność 330 ml
    2. cena ok. 2,59 zł
    3. koncentracja buraków 14%
    4. rozcieńczanie w stosunku 1:5
  2. Kowalewski – barszczyk czerwony – wydajny koncentrat
    1. pojemność 320 ml
    2. cena ok. 2,99 zł
    3. koncentracja buraków 12%
    4. rozcieńczanie w proporcji 1 butelka na 1,6 litra zupy (po przeliczeniu 1:5)
  3. Krakowski Kredens – barszczyk czerwony – koncentrat
    1. pojemność 320 ml,
    2. cena ok. 5,39 zł
    3. koncentracja buraków 65%
    4. rozcieńczanie w stosunku 1:10
  4. Krakus – barszcz – koncentrat
    1. pojemność 300 ml,
    2. cena 3,99 zł
    3. koncentracja buraków 59,2%
    4. rozcieńczanie 1 butelka na 2,7 litra zupy (po przeliczeniu 1:9)
  5.  Luniak – koncentrat barszczu – Polska Strzecha (AKTUALIZACJA grudzień 2016)
    1. pojemność 210 g,
    2. cena ok. 3,60 zł
    3. koncentracja buraków – nie podana
    4. rozcieńczenie w stosunku – nie podano

Procedura była następująca:

  • Do 4 różnych szklanek wlałem po 50 g (kieliszek) koncentratu.
  • W osobnym garnku zagotowałem wodę wraz z 1 kostką bulionu drobiowego.
  • Uzupełniłem szklanki po 1 chochli bulionem do pełna.
  • Dolałem bulionu do szklanek produktów Kredensu i Krakusa, w celu dopasowania do zalecanego rozcieńczenia.


test-koncentratow-barszcz-czerwony-rolnik-krakus-kowalewski-kredens-50g
test-koncentratow-barszcz-czerwony-rolnik-krakus-kowalewski-kredens-przepisy

Wnioski:

  • Już wizualnie widać, że mamy do czynienia z dwoma różnymi typami produktów. Kolory zdradzają to dosyć wyraźnie; Rolnik i Kowalewski mają wyraźnie jaśniejszy odcień czerwieni, podczas gdy Kredens i Krakus mają bardzo intensywny odcień rubinowy. Ponadto te dwa pierwsze są wyraźnie rzadsze i nieco mętne, natomiast produkty krakowskie są gęste i przejrzyste. Fakt z czym mamy do czynienia zdradza również skład na opakowaniach, w postaci stopnia koncentracji buraków i propozycji rozcieńczenia.
  • Postawiło to niniejszy test niejako pod znakiem zapytania, gdyż mimo, że wszystkie produkty mają na etykiecie słowo koncentrat, to w luźnym skojarzeniu do świata pomidorów, Rolnik i Kowalewski są bardziej jak ketchup, a Kredens i Krakus jak koncentrat. Zatem porównanie ich nie będzie do końca możliwe, ale będzie można spróbować opisać różnice w smaku i możliwe zastosowanie.
  • Rolnik i Kowalewski to delikatne barszcze, przy rozcieńczeniu 1:5 zachowują zarówno słodkość, jak i lekką kwaskowatość oraz buraczany smak. Trudno dostrzec jakiekolwiek różnice pomiędzy tymi dwoma produktami (co zresztą widać po składzie), być może jakiś niuans, albo nostalgia przekonuje mnie bardziej w stronę  Rolnika, ale to raczej sentyment niż rzeczywista ocena. Zastosowanie tych barszczy przesunąłbym w stronę barową, jako szybkiego smacznego barszczu, nawet na kostce, idealne do pierogów lub krokieta. Niezobowiązujący gorący napój jako alternatywa do gorącego kubka, lub uzupełnienie klasycznego barszczu ukraińskiego w przypadku zbyt mało intensywnego aromatu buraków. I rzecz jasna, sam fakt mętności koncentratów Rolnika i Kowalewskiego oczywiście wyklucza ich udział w tworzeniu przejrzystego barszczu (typu wigilijnego).
  • Krakus i Krakowski Kredens, to barszcze bardzo intensywne, o przenikliwym smaku, bardzo bogatym bukiecie aromatu buraków, dosyć kwaśne. Ich zastosowanie to restauracyjne, bardziej wykwintne, klarowne barszcze, na wcześniej przygotowanych wywarach warzywnych. Koncentraty takie można stosować w mniejszych ilościach, niż Rolnik i Kowalewski. Jeżeli mają posłużyć jako uzupełnienie gotowe barszczu na ugotowanego na warzywach i burakach, to w zupełności wystarczy 100 ml koncentratu na 2 l wody, czyli butelka tych koncentratów wystarczy na 6 litrów zupy. W przypadku gotowania barszczu na bazie bulionu warzywnego i tylko na bazie tych koncentratu, można zastosować ilości podane na opakowaniu, ale byłbym ostrożny i nie wlewał całej zalecanej ilości od razu.
  • Różnice w smaku są wyczuwalne, nie stanowią jednak istotnej różnicy, Kredensowy jest nieco kwaśniejszy, ale może to wynikać po prostu z większego zagęszczenia soku z buraków. Może mieć dla niektórych znaczenie skład, a konkretnie dodatki do produktu, w tym wypadku lepiej wypada koncentrat Kredensu. Mój wybór jednak – znowu jak w wypadku Rolnika  podejrzewam się o sentymentalny – pada na Krakusa i odrobinę tego właśnie doleję do wigilijnego barszczu.

Zdjęcia składu poszczególnych koncentratów:

Rolnik

test-koncentratów-barszcz-czerwony-rolnik-krakus-kowalewski-kredens-przepisy

 

Kowalewski

koncentrat-barszczu-kowalewski-sklad

 

Krakowski Kredens

koncentrat-barszczu-krakowski-kredens-sklad

 

Krakus

koncentrat-barszczu-krakus-sklad

← Poprzedni wpis

Następny wpis →

1 Komentarz

  1. fanderix

    Sentyment sentymentem, ale Krakus to bardzo dużo chemii. Kredens zgodnie z tym co piszą jej nie ma. Więc jeżeli innej różnicy nie ma, to zdecydowanie wybrałbym Kredens

Dodaj komentarz

Czas, Jasiu, przeładuj.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.