Składniki :

  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • krewetki black tiger 250g,
  • wino czerwone,
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, bazylia.

 

Sposób przygotowania : 

  1. Krewetki otworzyć, posolić i odstawić na 30min.
  2. W tym czasie, cebulę i paprykę  posiekać w długie paski .
  3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić najpierw paprykę, następnie cebulę a gdy się zarumieni dorzucić czosnek.
  4. Odlewamy osoloną wodę i dodajemy krewetki na patelnię.
  5. Smażymy aż do zarumienienia, a następnie lekko podduszamy.
  6. Po około 5 minutach dolewamy pół lampki wina i dalej dusimy przez około 10 minut.
  7. Następnie zwiększamy gaz,podnosimy pokrywkę i smażymy do całkowitego odparowania wina.
  8. Po odparowaniu krewetki są gotowe do podania .
  9. Z warzyw które zostały tworzy się pyszny dodatek do pieczywa. Krewetki z nim smakują najlepiej.

Krewetki zostały podane z zielonym dipem zrobionym  z pietruszki, oliwy z oliwek, czosnku i soli. Pietruszkę i czosnek bardzo drobno siekamy i wrzucamy do miseczki z oliwą z oliwek. Mieszamy i lekko solimy. Dip jest gotowy.

Dip