Ilość wariatów pierogów jest ograniczona jedynie wyobraźnią, więc propozycja z brokułami i serem cheddar, to kolejne wcielenie tej narodowej potrawy polskiej. Zbyt wegetariańsko? Zawsze można do farszu dodać… podsmażonego boczku lub szynki.

 

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki pszennej tortowej (np. 450-500),
  • 50 g mąki pszennej krupczatki (np. 450),
  • 225 ml bardzo gorącej wody (ok. 60 st.),
  • 40g roztopionego masła (najlepiej klarowane),
  • płaska łyżeczka soli,

Dla 80 sztuk należy wykorzystać 600 g mąki tortowej, 75g mąki krupczatki, 335 ml gorącej wody, 50 g roztopionego masła i półtorej łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 1 brokuł
  • 100g sera cheddar
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przyrządzania:

Ciasto:

  • do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i dolewamy gorącą wodę zmieszaną z roztopionym masłem,
  • mieszamy dużą łyżką tak długo, aż masa odklei się od ścianek; można wykorzystać mikser planetarny z hakiem do zagniatania ciasta,
  • jeżeli masa jest za rzadka – dodajemy mąkę, jeżeli za gęsta – wodę,
  • przygotowujemy obsypane mąką miejsce na stole i wyrabiamy ręcznie, aż masa będzie elastyczna i jednorodna
  • ciasto dzielimy na kulki 120-140 g każda,
  • dwie kulki rozwałkowujemy, a pozostałe przykrywamy przed wyschnięciem.

 

 

Farsz:

Brokuł tniemy drobno na bardzo małe gniazdka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 10 minut). W czasie gotowania brokułu kroimy bardzo drobno cebulkę i podduszamy na maśle złączonym z olejem. W garnku czy na patelni, łączymy razem z brokułem. Jeżeli farsz jest za „gruby”, należy go pociąć nożem. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, dodajemy ser, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

pierogi-z-brokulami-i-serem-cheddar-patelnia

Farsz lepiej nakłada się ostudzony, można nadziewać pierogi przy pomocy pierożnicy

pierogi-z-brokulami-i-serem-cheddar-pieroznica

lub ulepić ręcznie.

pierogi-z-brokulami-i-serem-cheddar-przepis.jpg

 

 

Ulepione pierogi wrzucamy na osoloną wodę i od wypłynięcia gotujemy 2 minuty. Podajemy bez niczego, lub z masłem lub z podduszoną cebulką.

 

Pyszne i zdrowe!

pierogi-z-brokulami-i-serem-cheddar-zoom