„La crespella (wł)” lub „La crêpe (fr.)” to naleśniki. Polski zwyczaj zawijania ich z dżemem lub serem jest kojarzony z daniem bardziej barowym, niż restauracyjnym. Poniższy przepis to smaczny sposób, w jaki można podać naleśniki w restauracji i… wystawić wysoki rachunek.

Składniki:

Na naleśniki (5-6 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka płaska cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Na farsz szpinakowy:

  • 450-500 g mrożonego szpinaku w liściach,
  • 2-3 łyżki śmietanki słodkiej,
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku,

Na sos pieczarkowy:

  • 200-300 g świeżych pieczarek,
  • łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu),
  • szklanka wody,
  • 1,5 łyżki mąki do zagęszczenia sosu,
  • 1 gałązka natki pietruszki (opcjonalnie),
  • 70-100g sera żółtego,
  • papryka w proszku.

Sposób przygotowania:

Naleśniki:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy w mikserze i odstawiamy na około 30 minut. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Jeśli jest za rzadka – dodajemy mąki, jeśli za gęsta – wody.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3/4 chochli na środek i rozlewamy na boki.
  3. Po około 1-2 minutach delikatnie podważamy nożem krawędź i obracamy.
  4. Smażymy jeszcze pół minuty i odstawiamy do wystygnięcia.

Farsz szpinakowy:

Farsz szpinakowy przygotowujemy BEZ CEBULI – cebula doskonale kamufluje szpinak, a nie o to chodzi 😀

  1. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i przekładamy mrożony szpinak, przykrywamy i dusimy tak długo, aż się rozmrozi (około 10 minut), a następnie podgotuje – około 5 minut.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie pod koniec dodajemy kilka łyżek śmietanki, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

Sos pieczarkowy:

  1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki, małe pieczarki na połówki, a bardzo małe zostawiamy w całości.
  2. W rondelku roztapiamy masło klarowane i wrzucamy pieczarki i dodajemy kilka szczypt soli – wszystkie powinny puścić wodę i po jej odparowaniu lekko się podsmażyć.
  3. Wlewamy do pieczarek około 3/4 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia
  4. W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i dodajemy do gotującego się sosu – mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy świeżo zmieloną natkę pietruszki.

Przygotowanie naleśników 2 porcje – 4 sztuki:

  1. Na środek naleśnika układamy 1/4 farszu i zawijamy
  2. Powtarzamy czynność dla drugiego naleśnika i układamy je na krzyż
  3. Polewamy sosem, posypujemy startym serem i mieloną papryką czerwoną
  4. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut na 180 stopni bez termoobiegu.

WARIANT nr 2:

  1. Naleśniki układamy na krzyż i posypujemy serem żółtym
  2. Zapiekamy 10 minut bez termoobiegu w 180 stopni,
  3. Wyciągamy i polewamy sosem pieczarkowym i posypujemy czerwoną papryką
  4. Uwaga na gorący talerz!

WARIANT nr 3 – naleśniki ułożone równolegle: