Przepis na wekę na drożdżach. Przepis prosty jak… weka. Łatwiej się już nie da, więc jeżeli podany sposób wydaje się zbyt skomplikowany, to…. może lepiej pojechać w Bieszczady… 😉

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej dowolnego typu (450, 500 lub 550 – powyżej mąki są „chlebowe”),
  • 620-640 ml ciepłej wody (w zależności od rodzaju mąki)
  • 42 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyżki soli

 

Ab y uzyskać bardziej „bułkowy” charakter weki, można zastąpić część wody mlekiem, np. 310/310 lub 220/400 ml (mleko/woda)

 

Sposób przyrządzania:

  1. Zaczynamy od włączenia piekarnika i ustawienia temperatury na 220 stopni. Jeśli dysponujemy kamieniami do pieczenia pizzy – wkładamy też kamienie.
  2. Temperatura pracy z drożdżami to 37 stopni, a otoczenia, misek, co najmniej 25 stopni. Dobrze zatem przygotowywać ciasto w ciepłej atmosferze.
  3. W plastikowej misce mieszamy około 150 ml ciepłej (ok. 37º C ) wody, pokruszone drożdże, cukier i ok. 3 łyżki mąki. Czekamy około 10-15 minut aż zaczyn podrośnie, po czym łączymy go z pozostałą mąką, wodą (zostawiamy ok. 20 ml i ewentualnie później dolewamy), solą i wyrabiamy gładkie ciasto. Najlepiej mikserem planetarnym. Przykrywamy je i czekamy 15-20 minut. Znowu wyrabiamy i formujemy dwa podłużne batony o średnicy nadgarstka. Przykrywamy dwoma-trzema ściereczkami i czekamy około 30 minut, aż ciasto wyrośnie pięknie – co najmniej dwukrotnie.
  4. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie (np. małą blachę) z około 100 ml. wrzącej wody.
  5. Robimy na bułce podłużne nacięcia (najlepiej karbowanym nożem do pieczywa) i wstawiamy do piekarnika: można użyć aluminiowej łopaty piekarskiej lub cienkiej drewnianej deseczki – w obu przypadkach obficie oprószonych mąką.
  6. Spryskujemy pieczywo wodą „aż skórka zmoknie” i pieczemy 10 minut w 220 stopniach na kamieniach do chleba lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bez termoobiegu.
  7. Otwieramy na chwilę piekarnik, wypuszczamy wilgoć, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy kolejne 25 minut.
  8. Jeżeli kolor bułki nie jest jeszcze satysfakcjonujący, na koniec włączamy termoobiegi, spryskujemy wodą i około 5 minut podpiekamy bułkę z kilku stron, co jakiś czas obracając ją na plecki, na bok.
  9. Wyciągamy, jeszcze raz spryskujemy wodą i studzimy na kratce około godziny. Dobrze upieczone pieczywo wydaje głuchy dźwięk, kiedy postukać od spodu.

weka-baton-dluga-bulka-pszenna

Bardzo smaczne!

weka-baton-dluga-bulka-pszenna-przepis-zoom