U nas buchty, u naszych południowych sąsiadów knedliki. Przepis różni tylko typ mąki, kształt i sposób gotowania. Wspaniały dodatek zarówno do sosów, jak i słodkich koktaili.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (jak mają być knedliki, to mąka krupczatka)
  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 1 łyżka  cukru
  • 1  jajka
  • 2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Standardowe ciasto na ten wspaniały dodatek rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z ciepłego mleka, pokruszonych drożdży, cukru i kilku łyżek mąki. Zaczyn odstawiamy, lub delikatnie wlewamy w dołek w pozostałej mące. Zaczyn po 10-15 minutach łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy ciasto – ręcznie lub w mikserze planetarnym.

Pamiętajmy o otaczającym drożdże cieple – kuchnia nagrzana, sąsiedztwo kuchenki itd. Optymalnie powietrze powinno mieć około 25 stopni, a miska i składniki (np. mleko) 37 stopni.

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut, po tym czasie wyrabiamy ponownie.

Pampuchy: Tniemy ciasto nożem na 8-10 kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Odstawiamy na 10-15 minut przykryte do wyrośnięcia. Gotujemy na parze (metoda sitka w garnku, szmatki lub parowaru jeśli posiadamy) około 10 minut pod przykryciem. Podajemy od razu po wyjęciu.

Knedliki: Formujemy dwie podłużne bagietki, ostawiamy przykryte do wyrośnięcia, a następnie  gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, po 10 minut z każdej strony. Należy pamiętać o właściwym rozmiarze garnka, bo bułka urośnie. Przed podaniem tniemy ostrym nożem lub nitką.

Buchty i knedlik a można z powodzeniem zamrozić. Zarówno ciasto przed, jak i po ugotowaniu

 

Wariant podania z z gulaszem. Pysznności!

kluski_na_parze_buchty_papmuchy_przepis