Chleb. Pszenny. Na zakwasie. Prosty i skuteczny. Tego nie ma w sklepie. Szykuj już masełko, bo niebawem przypomnisz sobie, jak to jest zjeść prawie pół bochenka z samym masłem.

 

Składniki na zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego,
  • 1,5 szklanki mąki żytniej (np. razowej),
  • 1,5 szklanki ciepłej wody.

Składniki na chleb:

  • 400 g zaczynu,
  • 1 kg mąki pszennej chlebowej,
  • 60 g mąki razowej pszennej lub żytniej,
  • 650 ml ciepłej wody,
  • 25 g soli.

Przepis na zakwas

Sposób wykonania:

Wykonanie zaczynu: mieszamy zakwas, wodę i mąkę, przykrywamy i odstawiamy na min. 12 godzin.

Po 12 godzinach mieszamy odmierzone 400 g zaczynu (resztę odkładamy na przyszłość do słoika), dodajemy mąki i wodę , wyrabiamy ciasto i odstawiamy szczelnie przykryte na 30 minut. Następnie dodajemy sól i ponownie wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Dwa razy w trakcie wyrastania składamy je na pół.

Formujemy 2 bochenki i odstawiamy na 2 godziny przykryte w koszyczkach do wyrastania (lub podłużnych pojemnikach – ostatecznie można użyć podłużnych foremek).

Pieczenie:

Rozgrzewamy piekarnik do 260 stopni – najlepiej gdy posiadamy kamienie do pieczenia. Wnętrze piekarnika zraszamy obficie wodą, bochenki nacinamy, po czym wkładamy szybko do środka. Po 10 minutach uchylamy piekarnik, wypuszczamy wilgoć, zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.

Studzimy chleb na kratce przez kilka godzin.

 

Uwagi dodatkowe:

W przypadku pieczywa na zakwasie nie ma konieczności zapewnienia stabilnej i ciepłej temperatury jak w przypadku wykorzystania drożdży. Po prostu niższa temperatura opóźni czas wyrastania.
chleb-pszenny-na-zakwasie-zytnim-przepis

 

chleb-pszenny-na-zakwasie-zytnim-kromka

 

 

Cudo!

chleb-pszenny-na-zakwasie-zytnim-przepis