Na szybko, bo z użyciem tzw. pierożnicy. Tradycyjne pierogi z mięsem są wykonane ze zmielonego, gotowanego mięsa wołowego. Można zrobić również smaczne pierogi z mięsem wieprzowym. Ale uwaga:  jedynym, które się do tego nadaje są ugotowane (np. w zupie) żeberka.

Składniki na ciasto (42 sztuki):

  • 400g mąki pszennej tortowej (np. 450-500),
  • 50 g mąki pszennej krupczatki (np. 450),
  • 225 ml gorącej wody (ok. 60 st.),
  • 40 g roztopionego masła (najlepiej klarowane),
  • płaska łyżeczka soli,

 

Jeśli mamy już farsz, a chcemy wyliczyć ile potrzebujemy ciasta, to szybki kalkulator:
do jednego pieroga mieści się około 12 -13 g farszu.
Jeśli mamy farszu np. 860g, to wyjdzie z niego około 70 pierogów

Kalkulator ilości pierogów i farszu
ilość pierogów (szt.) 14 28 42 56 70 84 98 112
mąka tortowa (g) 125 275 400 530 650 800 900 1000
mąka krupczatka (g) 25 25 50 70 100 100 150 200
ilość wody (ml) 75 150 225 300 375 450 525 600
ilość soli (g) 1,5 3,5 5 6,5 8,5 10 11,5 13,5
masło (g) 15 25 40 55 65 80 95 105
—————————————

ilość kulek po 90 g każda

 

2

 

4

 

6

 

8

 

10

 

12

 

14

 

16

ilość farszu (g) 168 336 504 672 840 1008 1176 1344

 

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa rosołowego lub żeberka wieprzowego (to jedyne dwa mięsa, które można wykorzystać – nie należy używać mięsa mielonego, nawet wołowego),
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół pora,
  • kawałek selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól.

A ponadto do farszu:

  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub margaryny,
  • sól, pieprz.

I na koniec składniki do okrasy:

  • 2 średnie cebule,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub margaryny.

 

Sposób przygotowania:

Gotowanie mięsa i warzyw:

  1. Mięso, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe zalewamy około 1,5 litra wody, solimy do smaku i gotujemy na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem:
    1. mięso wołowe około 1,5 godziny do miękkości, warzywa można wyjąć po około 1 godzinie,
    2. żeberka wieprzowe około 1 godziny o do miękkości.
  2. W trakcie gotowania zdejmujemy szumowiny, po ugotowaniu delikatnie studzimy mięso i warzywa.

Farsz:

  1. Na patelni dusimy 10-15 minut średnią cebulę.
  2. Mięso milimy w maszynce o średnich oczkach (4 mm), w trackie mielenia dodajemy warzywa i duszoną cebulę.
  3. Farsz dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Jeśli farsz jest zbyt mokry, dodajemy bułki tartej, jeśli zbyt suchy dodajemy wodę lub rosołu – 1-2 łyżki.

Farsz lub mięso z rosołu można wcześniej zamrozić, by przygotować pierogi w innym czasie.  

 

Ciasto:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól.
  2. Dolewamy gorącą wodę zmieszaną z roztopionym masłem.
  3. Mieszamy dużą łyżką tak długo, aż masa się zbryli.
  4. Zagniatamy ręką w misce, aż ciasto odklei się od ścianek, następnie wyrabiamy ręcznie na obsypany mąką stole i wyrabiamy ręcznie, aż masa będzie elastyczna i jednorodna.
  5. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie – dodajemy mąkę, jeżeli za gęste – wodę,
  6. Ciasto dzielimy na 6 kulek,  dwie kulki rozwałkowujemy, a pozostałe przykrywamy ściereczką przed wyschnięciem. Jeśli wolimy pierogi cieńsze, wówczas ciasto dzielimy na 8 części (czyli 720g ciasta na 8 części, to 90 gr na każdą kulkę. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  7. Do ulepienia pierogów wykorzystujemy tzw. pierożnicę (lub pierogownicę) – to taka plastikowa ramka z wycięciami. Może pierogi z niej nie wyglądają tak okazale wizualnie jak lepione ręcznie, ale czas przygotowania znacząco maleje.
    pierogownica-pieroznica-sagad
  8. Pierożnicę obsypujemy mąką.
  9. Wałkujemy ciasto, kładziemy na pierożnicę i wciskamy we wgłębienia farsz, następnie mokrą ręką zwilżamy całe ciasto. Farszu „zużywa się” około 180g na każde 14 pierogów.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  10. Drugim rozwałkowanym plackiem przykrywamy farsz i delikatnie od środka wyciskamy powietrze.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  11. Wałkujemy po pierożnicy i odrywamy boki ciasta.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  12. Pierogi wykładamy na ściereczkę i przykrywamy
  13. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.
  14. Odsączamy durszlakiem i wykładamy na talerze.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  15. Okraszamy podsmażoną cebulką.