Gołąbki prawie każdy lubi jeść, ale nie każdy robić. Przepis na nie jest jednak bardzo prosty i kiedy już przebrniemy przez trudy „rozebrania” kapusty, okaże się, że to danie może częściej gościć na naszym talerzu.

 

Składniki:

  • 1 średnia kapusta,
  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 200 g ryżu długoziarnistego,
  • 700 ml passaty lub 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 średnie cebule lub 1 duża,
  • 2-3 łyżki mąki do sosu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, majeranek

 

Sposób przygotowania:

  • przygotowanie liści kapusty polega na zagotowaniu (około 1/3 garnka) wody w bardzo dużym garnku tak, aby zmieściła się w nim cała główka kapusty i była przykryta. W głąb mocno wbijamy widelec a następnie obgotowujemy kapustę w garnku, co kilka minut nożem odcinamy kilka liści – powinny swobodnie odchodzić od kapusty i być elastyczne. Robimy to tak długo, aż uzyskamy tyle liści, ile potrzeba. Następnie dajemy im trochę przestygnąć i ścinamy ostrym nożem zgrubione części łodyg liści . Ta część przepisu jest najbardziej pracochłonna, potem wszystko już idzie szybko,
  • ryż gotujemy aż będzie „al dente”, czyli kilka minut krócej, niż na opakowaniu napisano,
  • w tym samym czasie cebulkę drobno pokrojoną dusimy do miękkości,
  • surowe mięso, ryż, cebulkę mieszamy starannie, dodając płaską łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki cukru, szczyptę tymianku lub majeranku
  • zawijamy farsz w liście, podobnie jak krokiety – najpierw zawijamy boki, następnie zwijamy gołąbka
  • wkładamy gołąbki ciasno do dużego (szerokiego) garnka wyłożonego na dnie kilkoma liściami kapusty (pozostałe lub porwane liście)
  • zalewamy wrzątkiem tak, aby gołąbki były przykryte, wodę solimy (można użyć kostki rosołowej) dodajemy liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego
  • gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 min.,
  • po tym czasie wykładamy gołąbki a półmisek i zostawiamy około 1 l wody, na sos.
  • do pozostałej wody dodajemy 700 ml passaty w płynie lub 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • w osobnym kubeczku 2-3 czubate łyżki mąki rozprowadzamy z zimną wodą, dokałdnie mieszamy po czym dodajemy do gotującej się wody, po zagotowaniu doprawiamy pieprzem świeżo mielony, ewentualnie solą

 

 

golabki-przepis-mieszanie-farszu

golabki-przepis-farsz

golabki-przepis-w-garnku

 

golabki-przepis-na-talerzu

golabki-przepis-na-talerzu-zoom

golabki-przepis-na-talerzu-zoom2