Składniki:

  • Makaronowe wstążki Tiagiatelle
  • 2 piersi kurze
  • Masło, oliwa
  • Czosnek
  • Białe wino
  • 1 brokuł
  • Ser blue typu lazur (połowa)
  • Ser mascarpone 125 gram
  • Tłusta śmietana (jedna szklanka)
  • Limonka – połówka
  • Płatki migdałowe
  • Sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Dwa filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na tłuszczu – maśle i oliwie.
Solimy i dodajemy (suszony) czosnek.
Do tego dolewamy białe wino dla smaku
(opcjonalnie).

…A w międzyczasie… gotujemy w garnku brokuły al dente (lekko twarde).

Do mięsa dajemy:
– ser blue np. Lazur (pół trójkącika),
– tłustą śmietanę (250 ml),
– ser mascarpone pół paczki (125 g)
– sól, pieprz do smaku
Mieszamy całość drewnianą łyżką – często!

…A w międzyczasie – gotujemy makaron Tiagiatelle.
…A na oddzielnej patelni prażymy migdały
(bez tłuszczu, od czasu do czasu mieszając je).

Do prawie gotowego sosu wyciskamy pół limonki. I dolewamy pół szklanki wody z makaronu, żeby sos nie był zbyt gęsty!

Na dużym talerzu układamy makaron, wcześniej wymieszamy z sosem. Podajemy z brokułami i migdałami!

Inna wersja tego dania:
zamiast brokułów może być szpinak.

zdjecie_Ilonka
Z takim smakiem to danie zajadają dzieciaki!!!