Własny makaron jajeczny to nie tylko ratunek, gdy zabraknie nam makaronu. To przede wszystkim doskonały smak. Zwłaszcza, gdy przygotowujemy szlachetne odmiany rosołu; z perliczki czy wołowy. I łatwo przeliczyć, że poniższy przepis będzie makaronem 20-jajecznym!

Składniki na makaron:

  • 200 g mąki + 50 g do oprószania,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka.

Do ugotowania:

  • 4-5 litrów wody,
  • 1-2 łyżki soli,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka i żółtka i łyżką mieszamy, aż składniki się zbrylą.
  2. Jeszcze w misce zaczynamy wyrabianie i gdy całe ciasto się zwiąże, zaczynamy wyrabiać na blacie. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre, dodajemy mąki, a gdy zbyt twarde i jest problem z jego wyrabianiem dodajemy jajko (nigdy wody!).
  3. Dzielimy ciasto na 8 części (na zdjęciu widoczne są 4), obsypujemy mąką i pozwalamy odpocząć 15-20 minut.
  4. Do dalszych prac warto wykorzystać maszynkę do makaronu z przystawką wałkującą. Ciasto będziemy wałkować w dwóch fazach. W pierwszej ustawiamy maszynkę pokrętłem na 7 mm i przepuszczamy po kolei 8 kawałków ciasta. Paski powinniśmy oprószać mąką.
  5. W drugiej fazie ustawiamy maszynkę na 2-3 mm i przepuszczamy poprzednio rozwałkowane paski. Znowu oprószamy je mąką.
  6.  W dużym garnku gotujemy 4-5 litrów wody, dosalamy i dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
  7.   Montujemy przystawkę do makaronu i przepuszczamy pierwsze 4 paski.
  8. Natychmiast po przepuszczeniu przez maszynkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-3 minuty. Makaron jest świeży i łatwo się skleja, więc energicznie mieszamy w trakcie gotowania.
  9. Wybieramy makaron sitkiem z wody, przepłukujemy pod bieżącą wodą i przygotowujemy drugą połowę.
  10. Obie porcje makaronu po odsączeniu z wody w misce tniemy nożyczkami.
  11. Przekładamy na talerze i zalewamy rosołem!