Łazanki, to klasyka kuchni polskiej: proste i pożywne danie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podczas gotowania cały dom wypełnia zapach gotowanej kapusty z zasmażką na maśle i smażonego boczku z cebulką, wszystko posypane świeżo mielonym pieprzem (cieknie ślinka?). Do dzieła!

Składniki:

  • 500 g makaronu łazanki,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 250-350g boczku wędzonego (gotowanego lub surowego),
  • 2 średnie cebule,
  • sól, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz.
  • jeżeli łazanki z zasmażką, to jeszcze 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu)

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Do miękkości – około 60 minut.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni (około 15 minut).
  3. Gdy tłuszcz się wytopi dodać drobno pokrojone cebule i dalej dusić. Jak cebula zacznie się podsmażać, dolać wodę i dusić po przykryciem jeszcze 20 minut.
  4. W dużym garnku, w dużej ilości wody (można z odrobiną oliwy z oliwek) gotujemy makaron łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu, można odjąć 1-2 minuty od czasu gotowania. Makaron należy prawie cały czas mieszać, żeby się nie skleił. Po ugotowaniu odlewamy wodę.
  5. Do makaronu dodajemy boczek z kapustą i mieszamy dokładnie: tłuszcz spowoduje, że makaron nie będzie się kleił.
  6. Jeżeli kapusta jest miękka, to odlewamy z niej wodę (zostawiamy odrobinę na dnie).
  7. (Opcjonalnie) przygotowujemy zasmażkę: na małej patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy mąkę, podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
  8. Kapustę (z zasmażką) łączymy z makaronem (z boczkiem).
  9. Na koniec magiczny składnik: świeżo mielony pieprz. Bez niego nie ma łazanek 😀

 

Ludzie powiadają, że łazanki są najlepsze na następny dzień… o ile cokolwiek zostanie 😀