Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, typ 405, 450
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 10 g kakao

Polewa:

Czekoladowa

  • 200 ml śmietanki UHT 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g miękkiego masła

Lukier:

  • 1 białko jajka
  • 200 g cukru pudru

Dekoracja:

kolorowe posypki cukrowe

 

Sposób przygotowania:

Do miseczki przekładamy miód i dodajemy masło. Połączony miód z masłem musimy rozpuścić w kąpieli wodnej. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika oraz cukier puder, a następnie dodajemy jajka oraz wcześniej rozpuszczony miód z masłem. Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

pierniczki-swiateczne-przepis-maka

Ciasto zawinięte w folię spożywczą powinno być odstawione do lodówki nawet na 3 doby, jednak jeśli nie mamy tyle czasu ciasto umieszczamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny.

pierniczki-swiateczne-przepis-ciastopierniczki-swiateczne-przepis-foremki

Po upływie odpowiedniego czasu,ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremek wycinamy pierniczki . Wycięte pierniczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (termoobieg) na około 8 minut.

pierniczki-swiateczne-przepis-pieczenie

Polewa

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę. Czekamy do momentu rozpuszczenia czekolady, a następnie cały czas mieszając dodajemy miękkie masło.

Lukier uzyskamy ucierając białko z cukrem do momentu uzyskania gładkiej masy. Do smaku można dodać kilka kropel soku z cytryny.

Pierniczki maczamy w ciepłych polewach i dekorujemy cukrowymi posypkami. W ten sposób powstaną pyszne, świąteczne pierniczki.

pierniczki-swiateczne-przepis-lukier

Jeśli przed pieczeniem w pierniczkach zrobimy dziurki, będziemy mogli je wykorzystać jako ozdoby choinkowe.

Smacznego!